Entrevista a l'equip de dinamització juvenil comarcal
Carla Llavori, Àlex Alemany, Francesc Ballester i Majo Puig són el personal dinamitzador juvenil amb el que la MACMA i la Xarxa Jove Marina Alta compta per al pla de dinamització jove comarcal.
Ells i elles, amb formació com a Tècnics d’Animació Sociocultural i Turística, seran el personal encarregat d’obrir els nous punts d’informació juvenil distribuïts pels pobles menors de 5.000 habitants a partir de setembre.
A més a més, també són el personal encarregat d’estudiar els resultats de les enquestes dels plans de participació jove, així com de redacció del pla jove amb la informació recollida a peu de carrer.
En aquesta ocasió tot queda a casa però no per això té menys valor així que moltes gràcies per participar en aquest espai i explicar-nos detingudament en que consisteix el Pla Jove en el que esteu treballant. Per a aquelles persones que no coneixen la línia estratègica de treball marcada des de l’IVAJ, ens podrieu explicar exactament com s’ha anat posant en marxa aquest pla de treball i com es coordina des de la Conselleria?
El Consell va aprovar, en 2017, el Pla Valencià d'Inclusió i Cohesió Social, un document director que busca coordinar transversalment totes les polítiques de la Generalitat.
En aquest marc es va crear el Pla Concertat de Joventut 2019 - 2023 de l'Institut Valencià de Joventut (IVAJ), conegut també com el Pla de Municipalització de les Polítiques Integrals de Joventut o Estratègia Valenciana de Joventut 2019 - 2023.
L'objectiu de l'Estratègia Valenciana de Joventut és regular, tant els drets i deures, com els serveis i programes als quals han de tindre accés les persones joves, com les competències compartides entre la Generalitat i l'Administració Local.
Per a poder dur a terme els objectius marcats a l'Estratègia Valenciana de Joventut, l'IVAJ ha dotat de finançament, per a la contractació de personal tècnic i dinamitzador de joventut, als pobles majors de 5.000 habitants i a les mancomunitats de tot el territori valencià, en representació dels pobles de menys de 5.000 habitants.
Pel que fa a la Marina Alta ha estat un procés lent, però fructuós, la incorporació progressiva del diferent personal tècnic i de dinamització juvenil als municipis. Actualment els municipis que compten amb personal tècnic, i en alguns casos també compten amb figures de dinamització juvenil, són: Calp, Dénia, Pedreguer, Benissa, Teulada Moraira, Xàbia, Ondara, Pego i Gata de Gorgos.
A més, la MACMA també ha reforçat l'àrea de joventut amb la incorporació de personal de dinamització juvenil, que té com a objectiu atendre als joves, de 12 a 30 anys, dels 24 pobles de menys de 5.000 habitants de la Marina Alta, sent els següents: El Verger, El Poble Nou de Benitatxell, Els Poblets, Benimeli, El Ràfol d'Almúnia, l'Atzúbia, Sanet i els Negrals, Beniarbeig, la Vall d'Ebo, la Vall d'Alcalà, la Vall de Gallinera, la Vall de Laguar, Sagra, Murla, Benidoleig, Benigembla, Orba, Llíber, Xaló, Parcent, Castell de Castells, La Llosa de Camatxo, Alcalalí i Senija.
Majo, tu eres la coordinadora del present equip i la primera en ser contractada per a tal propòsit, ens podries explicar els objectius i finalitats d’aquest pla jove?
L’Estratègia Valenciana marca com a primer objectiu l’elaboració dels diferents Plans de Joventut Locals dels municipis majors de 5.000 habitants, i a més dels Plans Joves Comarcals, realitzats per les mancomunitats.
Aquest document marc, contextualitzat en cada municipi o comarca, s’elaborarà rere un procés de diagnosi de la realitat de la joventut. Per eixe motiu, els passats mesos des de la Xarxa Jove de la Marina Alta (formada per totes les regidories de joventut de la comarca) ha encetat un procés de consulta amb tots els agents socials que interactuen amb joves i directament amb els fragments poblacionals d’entre 12 i 30 anys.
Els diferents plans joves de la Marina Alta pretenen ser el document mare que ha de servir de referència per a la planificació i desenvolupament de les polítiques de Joventut i crear un pla d’intervenció en els principals àmbits d’acció, que envolten a la joventut, on cal cobrir mancances.
En aquest procés de recerca, els Punts i Centres d’Informació Juvenil d’arreu de la comarca pretenen ser l’enclavament de referència per a la joventut de la Marina Alta, de 12 a 30 anys. Sent així un punt de trobada per a escoltar directament al jovent de la comarca.
Pel que respecte a les enquestes, Àlex, què es pretén amb l’enquesta jove i com heu fet per arribar a la gent jove del carrer, i sobretot a les diferents edats de joves de la comarca?
El que pretenem en les enquestes realitzades és recopilar informació rellevant sobre els i les joves de la comarca de 12 a 30 anys i així fer que el Pla Jove que estem realitzant tinga un sentit.
Les enquestes són la part inicial del Pla Jove per a poder fer un anàlisi de la realitat de la Marina Alta, en elles es pregunta al jovent pels avantatges i les problemàtiques que té la gent jove en el dia a dia, de manera personal, el grup d'amics i amigues o familiars, amb la societat o amb el seu municipi.
Per a realitzar les enquestes als diferents municipis ens hem coordinat amb els 13 instituts d'educació secundària públics que tenim en la Marina Alta on es troben la majoria dels i les joves entre 12 i 18 anys per a realitzar durant les hores de tutoria les enquestes de manera dinamitzada i així arribar més al jovent. En la franja d'edat dels 18 als 30 és més difícil arribar, hem realitzat una campanya per les xarxes socials amb l'enquesta digital en la qual ha col·laborat una part de la gent jove i també, aprofitant els punts de vacunació de cada municipi, alguns professionals de la joventut han estat presents aquest passat mes d'agost realitzant les enquestes als i les joves que anaven a vacunar-se.
Un dels membres d’aquest equip, a més a més, és sociòleg pel que és especialista en la interpretació de les dades recollides, Francesc, ens podries avançar que estàs detectant ja en les enquestes com a destacades prioritats o preocupacions de la gent jove de la Marina Alta?
Com bé a dit Alex, tot i trobar-nos en un punt inicial de les enquestes ja podem extreure algunes dades reveladores.
En primer lloc, trobem que el jovent remarca la preocupació pel seu futur: No saber que estudiar, la manca d’oportunitats laborals, els treballs precaris que esperen al finalitzar els estudis, etc. son unes respostes que podem considerar generalitzades en tots els municipis i instituts on s’han realitzat enquestes.
En segon lloc, podem parlar d’una preocupació com és la falta de consideració de la joventut, respostes com “els majors no ens escolten” o “l’ajuntament no ens fa cas perquè som joves” treuen a la llum una necessitat dels i de les joves en ser partícips de la vida quotidiana del seu municipi o comarca, alhora es converteix en un repte per a nosaltres, el donar veu des dels Punts Joves a aquest sector de població tan important.
El territori en si, també és una preocupació bastant generalitzada, ja que molts i moltes joves remarquen necessitats com el poder viure en el seu municipi, les comunicacions en transport públic, que tinga tots els serveis que ells consideren necessaris (espais d’oci, activitats culturals, espais per fer esport...) o altres aspectes com el despoblament en el municipi o la massificació turística.
En l’apartat personal, podem parlar de dos aspectes importants: Per una banda les relacions socials entre la joventut, arribant a convertir-se en un problema per molts i moltes joves allò relacionat amb la possibilitat de perdre amistats, de no poder veure-les tant com abans per la pandèmia, etc.
I per l’altra l’ajuda mútua, el respecte, la tolerància o els valors en la diversitat son unes preocupacions entre el jovent que considere esperançadores.
I quines dates teniu previstes al respecte de la redacció del pla jove i de la seua implementació, Carla?
L'Estratègia Valenciana de la Joventut prevé una durada del Pla Estratègic des del 2019 fins al 2023. O sigui, és a vista què finalitze la redacció i implementació l'any 2023.
Actualment estem treballant en la part de l'anàlisi, aquesta és la fonamentació i sondatge de la realitat de la Marina Alta, per això hi estem activament amb la recollida d’una banda, d'informació qualitativa i quantitativa, amb enquestes a les joves, informadors claus, persones que treballen en el sector juvenil i d’altra, amb la recollida estadística dels serveis que tenen impacte juvenil en el territori com són aquests i entre altres, Creama, Massma, Upcca, etc.
Aquesta primera part és un apartat fonamental perquè el pla tinga una base ferma i es puguen crear transformacions reals en la societat, parlant d'una manera temporalitzada en aquest tram inicial del pla, la previsió és presentar-la aquest novembre, per fer una avaluació contínua i reprendre amb la resta del pla estratègic de la Joventut de la Mancomunitat de la Marina Alta.
Seguim amb tu Carla, explica’ns un poc en què consisteixen els punts joves que aneu a obrir a partir de setembre als pobles de menys de 5.000 habitants i explica’ns perquè sols als pobles de 5.000 habitants?
Doncs el que anem a fer és oferir un servei per als i les joves de 12 fins a 30 anys a les 24 poblacions menors de 5.000 habitants de la Marina Alta, la idea va sorgir d'una carència detectada, ja que actualment, no compten amb cap professional juvenil que hi estiga treballant directament en aquestes poblacions i que de base, compten amb escassos recursos juvenils o que no hi estan en funcionament, el nostre objectiu principal és oferir un servei de proximitat en cada una d'aquestes poblacions.
El/la jove podrà d'una banda, apropar-se al servei per informar-se i assessorar-se d'ajudes de lloguer, habitatge, oferta educativa, etc. I tanmateix poder rebre tota l'oferta cultural que comptem en la Marina Alta, i d'altra banda, durem a terme activitats d'oci i temps lliure en el mateix Punt Jove.
En conclusió, un acompanyament que esperem que amb el temps es cree una identitat en el poble i es faça un servei fonamental per al jovent.
Pel que respecta a la tria dels llocs com ha sigut el procés, s’ha avaluat l’espai junt al municipi, heu proposat el lloc vosaltres… I per últim què podran trobar els i les joves de la nostra comarca si van a visitar-vos als punts joves, Àlex?
Com la línia estratègica de treball marcada des de l'IVAJ, entre altres, és donar suport als pobles menors de 5.000 habitants que no tenen personal tècnic de joventut, vam decidir crear un projecte de Punts Joves.
Per a portar a terme aquest projecte ens hem reunit amb tots els regidors i les regidores de joventut dels ajuntaments, per a explicar-los la nostra idea i consensuar un espai atractiu per als i les joves del municipi.
Els espais que buscàvem, depenent de les possibilitats de cada municipi, eren espais externs a l'ajuntament, diàfans amb taules i cadires i accés a wifi. Un lloc on el i la jove estiga còmoda, puga passar la vesprada, informar-se sobre formació, treball, habitatge, ajudes, subvencions, etc. aportar propostes d'activitats o campanyes per a la gent jove o per al municipi i sobretot tindre un espai propi per als joves on promoure la participació juvenil i acompanyar-los en l'etapa d’aprenentatge.
A més a més dels Punts joves que aneu a obrir, ens podrieu explicar en quins altres projectes esteu immersos ara mateix, Francesc?
La tasca de l’àrea de joventut de la MACMA no seria en part possible sense l’existència de la Xarxa Jove de la Marina Alta, composada per totes les regidories de joventut de la comarca i en extensió pel seu personal tècnic especialitzat en aquest camp.
A principi d’aquest 2021, la Xarxa Jove de la Marina Alta va marcar una sèrie de projectes de caràcter comarcal els quals poc a poc estem donant forma, sent els següents:
- III Concurs de Jóvens Promeses: projecte comarcal que pretén recolzar la creativitat de la joventut en el camp del ball, curtmetratge, micro teatre, monòleg, cant i màgia.
- Catàleg d’Oci en Xarxa: un catàleg de consulta, dirigit als ajuntaments, sobre totes les empreses o autònoms que ofereixen tot tipus d’activitats dirigides a joves. Amb l’objectiu de facilitar la gestió cultural a les diferents regidories de joventut en el camp de joventut.
- Curs de Monitor-a d’Oci i Temps lliure i Campament d’estiu.
- Col·laboració, conjuntament amb l’Agenda AVANT antidespoblament, amb els Camps de Voluntariat Europeus DeAmicitia.
- Creació del nou web de la Xarxa Jove de la Marina Alta
- Activitats sobre el foment de la igualtat i prevenció de violència de gènere.
- II Curs de formació en construcció de pedra seca, conjuntament amb l’àrea de cultura de la MACMA.
- Art Jove a la Marina: projecte artístic basat en la creació d’una exposició col·lectiva itinerant d’obres de joves de 16 a 30 anys, residents a la Marina Alta.
- Creació de la Guia General de la Xarxa Jove: en breu publicarem un díptic on es recullen totes les necessitats informatives que pot tindre un jove (assessorament educatiu, laboral, habitatge…)
- I Jornades sobre nova ruralitat: jornades que pretenen ser un punt de trobada entre la joventut més adulta per a parlar de problemàtiques que troben en el seu dia a dia i amb l’objectiu de recollir propostes de millora per a canalitzar-les a les institucions públiques pertinents.
I ja per últim, per a tot l’equip, com afronteu el nou repte de realitzar treball ‘in situ’ als pobles i què espereu poder aconseguir amb aquests punts joves?
- Carla: Jo destacaria que ens proposem que la joventut tinga clar els serveis que oferim, que siguen partícips d'ells i es creen sinergies de millora i aprenentatge.
- Francesc: D'aquests punts cal també destacar el repte de donar un servei a uns pobles que sembla que només existisquen uns pocs mesos a l’any i que malgrat tindre menys habitants mereixen la mateixa atenció que la resta.
- Majo: Crec que centrant-nos a la Marina Alta, l'obertura dels Punts d'Informació Juvenil als 24 pobles de menys de 5.000 habitants és un repte de gran envergadura per a la MACMA, i del que el personal tècnic creguem que cal apostar.
- Àlex: En general crec que tot l’equip estem molt il·lusionats perquè en el fons, la nostra formació com a TASOCT fa que siguem gent de carrer i sobretot de contacte amb el jovent.
www.macma.org/joventut
Facebook
Instagram
xarxajove@macma.org
Setembre de 2021