CEP - Centre excursionista de Pedreguer

Entrevistes 2022

L’ENTREVISTA DEL MES, ENTREVISTA AL CENTRE EXCURSIONISTA DE PEDREGUER

El 19 de juny és el dia internacional del senderisme, i per això hem volgut dedicar l’entrevista del mes al Centre Excursionista de Pedreguer, una de les entitats de muntanya més veteranes de la zona, i que a més a més el 2021 en van complir 50. El CEP realitza activitats de muntanya tant de caràcter esportiu com cultural. Pots gaudir del seu servei amb una gran varietat d’activitats esportives i culturals relacionades amb l’excursionisme i el coneixement de l’entorn local, comarcal i nacional.

Amb aquestes activitats, com són el senderisme, les acampades, l’escalada, l’espeleologia, etc. podràs experimentar i aprendre moltes coses, com el coneixement de la flora i fauna autòctona, la geologia i l’exploració científica d’avencs i coves, i més coses com l’art, la història, les tradicions, la fotografia, etc. Aquestes activitats les organitzen durant tot l’any, i estan disponibles per a tots: menuts, mitjans i grans.

L’any 2021 vau celebrar els 50 anys del Centre Excursionista de Pedreguer. Sabeu o teniu constància si sou el centre excursionista més veterà de la Marina Alta? I de la resta del territori valencià?
L’any 2021 varen rebre la Insígnia d’Or de la Federació Valenciana de Muntanya, al celebrar el 50é aniversari i no tenim constància de que aquest guardó el vaja rebut cap altre centre de la comarca, per tant podem considerar que serem la institució excursionista més veterana de la Comarca.

Ens podrieu contar quines activitats heu realitzat el 2021 i continueu portant a terme per celebrar aquesta efemèride? Com vau iniciar aquest projecte de celebració i en què es vau inspirar per a dissenyar aquesta programació especial?
Hem fet i continuem fent un munt d'activitats esportives. El concurs del 7 cims i els 7 barrancs. Xerrades sobre cicloturisme i paisatge amb Paco Tortosa, Expedició a Ártic amb Pepe Ivars, travessà amb bici de nord a sud d'Europa realitzada pel nostre soci Xavi Escrivà. Som patrocinadors del GR7 Solidari al seu pas pel PV, a benefici de l’associació Amunt contra el Càncer i que faran 2 socis del centre entre els dies 15 de juny i 8 de juliol. També xarrades sobre l'estudi i conservació del patrimoni natural i cultural. Entre elles divulgació a la botànica amb Daniel Climent.

Actualment tenim una exposició de fotografia “50 anys del Centre”, a la casa de la cultura. També al mes de juny farem el sopar 50é aniversari per a socis i simpatitzants, al Restaurant Los Arcos.

La tasca de recuperació i custòdia de les nostres muntanyes és una de les grans aportacions que els centres excursionistes en general heu aportat al nostre territori. En el vostre cas, i ara mirant enrere amb la vostra experiència podrieu contar-nos quines sendes heu recuperat i quines són les tasques de manteniment que feu anualment per continuar conservant-les?
La nostra entitat va dissenyar i marcar el PRV-53, que creguem va ser un dels primers que es van homologar a la Comarca. Actualment el servei de manteniment i neteja corre a càrrec de l’Ajuntament. A més a més hem participat en la creació d'altres nous senders que recorren els paratges dels Molinets i la Sella.

Cal pensar que un “Sender”, deu de considerar-se un espai esportiu. També l'hem de contemplar des de una vessant lúdica i cultural. Com a tal hi ha que fer un manteniment de tant en tant, de la mateixa manera que un poliesportiu requereix també el seu manteniment.

Creieu que cal més inversió o possibles línies de finançament subvencionades per ajudar a entitats de muntanya com la vostra a eixe manteniment fonamental que realitzeu?
En el nostre cas ens mantenim amb les quotes dels nostres socis/es, a més de les subvencions que ens dona l’Ajuntament i la Federació Valenciana de Muntanya. Com ja hem dit, la conservació de les instal·lacions, senders les fa l'Ajuntament, cosa que hem d'agrair-li. Nosaltres ens ocupem de vigilar l’estat del sender i desbrossar puntualment algun tram.

Cada any dissenyeu un cicle anual de rutes senderistes i eixides baix el títol “Indrets i llocs del nostre territori”? Des de quan realitzem aquesta programació? Expliqueu als i a les nostres lectores com poden participar i en què consisteix aquesta programació.
La geografia no s’ensenya solament a les escoles, també s’aprén fent eixides i pujant als cims de les muntanyes de tot el País. Aquesta activitat es va plantejar per donar a conéixer serralades i paratges un poc més allunyades del nostre entorn. Per aquestes activitats fem servir el bus i són d'una dificultat més baixa perquè puga participar qualsevol classe de persones, encara que no siguen excursionistes experimentats.

Penseu que aquests tipus d’activitats que poseu en pràctica en el CEP serveixen com un reclam turístic? I si és així, creieu que aquest tipus de turisme i aquest estil d'activitats són sostenibles i respecten la natura?
L’activitat física més sostenible de totes és caminar per la muntanya i clar que són un reclam turístic. Al nostre centre tenim socis d’altres nacionalitats, que desitgen conéixer la comarca, des d'un altre vessant.

És curiós que en la vostra nova pàgina web teniu un apartat específic de cançons… Quin és l’objectiu d’aquesta pestanya? Com relacioneu la cultura, la ciència i la història amb les activitats que disposeu en el Centre Excursionista Pedreguer?
En la música popular és on es reflecteix, moltes vegades, els costums populars, a més a més, de moltes activitats que sempre s’han fet acompanyats de la gent jove. Aquesta gent és la que ha d’agafar les regnes del nostre treball al llarg dels 50 anys de funcionament. És una manera de recuperar patrimoni cultural.

Fa molts anys que treballeu realitzant activitats que d’una forma o altra generen sentiment de col·lectivitat i pertinença. Creieu que açò aporta benefici socials i comunitaris positius per a la nostra ciutadania, pel que respecta a valors socials, ambientals, culturals, etc?
Fer colla ja és un valor social. A més a més, procurem que cada activitat siga un motiu per conscienciar a les persones que participen, des del punt de vista cultural, social i de respecte mutuu.

Aquest any hem participat en un concurs que ha dut endavant l’Ajuntament sobre la Igualtat en l’esport, i ens hem endut el primer premi per la Igualtat. El nostre projecte premiat és “Senderisme i Feminisme” i consisteix en fer una sèrie d’excursions, cadascuna de les qual va dirigida per una dona: la dona emprenedora, la dona poeta, la dona que ens dona a conéixer la toponímia del territori, dones en la història i la dona coneixedora de les bones herbes.

Quins recursos espacials utilitzeu per a les activitats? Feu servir espais propers, com els recursos naturals de la comarca? O també aposteu per realitzar activitats en espais de qualsevol lloc, com recursos naturals nacionals i internacionals? Conteu-nos alguns dels vostres projectes més enllà de les fronteres del nostre territori.
Les nostres activitats es centren en espais dels PP.CC i en particular de la Comarca o País Valencià. El pròxim mes de juliol, tenim un trekking pel Marroc, per celebrar el 50é aniversari del Centre.

També cada any participem en els Aplecs Excursionistes dels Països Catalans, on participen excursionistes de tot arreu. Cada any es fa en un lloc: Catalunya Nord, País Valencià, Catalunya i Illes Balears, l. Alguer. És una manera d’unir enllaços amb altres excursionistes de terres, les quals, ens uneix la llengua i la muntanya.

www.cep-pedreguer.org
Facebook
Instagram

Juny de 2022

També et pot interessar:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2025