ENTREVISTA A L’ASSOCIACIÓ SOCIOCULTURAL DEL RIURAU DE JESÚS POBRE SOBRE EL PROJECTE “BLAT DE LA MARINA”
Blat de la Marina és un projecte de l’Associació Sociocultural del Riurau de Jesús Pobre per a recuperar el cultiu del blat, en concret les varietats autòctones sembrades històricament a la Marina Alta.
La idea va sorgir l’any 2016, quan l’associació estava preparant l’aniversari del Mercat del Riurau amb la festa del Batre, una festa que ret homenatge a les nostres tradicions i als nostres llauradors. Com que els va costar bastant trobar el blat per a trillar-lo en la festa, van decidir sembrar el seu propi blat, recuperant un bancal de cinc fanecades. Primer començaren amb la varietat Rodrigo, però amb els anys han augmentat de fanecades i bancals, i de varietats de blat.
L’any 2017 aconsegueixen reunir als majors del poble i fer la sega d’una part del blat a mà, i l’altra amb una màquina que feia més de mig segle que no s’utilitzava, i es va emprar en la festa del Batre. També van comprar un molí de gra que no estava en ús per a fer proves d’elaboració de farina, cosa que ha permés elaborar coques i pans als seus forners del mercat.
Un projecte destinat a la recuperació de cultiu de cereal en la zona, a la recuperació dels nostres bancals, a la producció de farines més nutricionals, a la regeneració del paisatge agrícola, entre altres aspectes favorables.
Quin és el desig i anhel que impulsa aquest projecte?
En un principi va nàixer el projecte amb l'objectiu de nodrir de blat la Festa del Batre, però amb l'evolució al llarg del temps ens adonem que el Blat de la Marina és una bona ferramenta per reivindicar la recuperació de l'agricultura en la comarca, del paisatge, la creació d'economia arrelada al territori, la creació de xarxes de producció i distribució de proximitat, reivindicar la sobirania alimentària, el dret a una alimentació més sana i respectuosa amb el medi...
Què és el que més vos reconforta sobre aquest projecte de recuperació de costums, tradicions i aliments propis de la zona?
Trobar que hi ha molts altres xicotets projectes en lluites similars i veure que, encara que el camí és molt dur per canviar dinàmiques de la societat actual i fer sostenibles aquest tipus de projectes, els avantatges pel territori poden ser molt interessants.
Aquesta activitat promou la producció agrícola sostenible, sense agredir el medi ambient i mantenint o creant ecosistemes saludables?
Els cultius extensius de secà propis de la zona on es conreen compleixen totes eixes característiques i a més ajuden a la conservació d'espècies; podem posar un exemple amb la Rossarda que és un au adaptada als cultius de secà que està en perill greu d'extinció en la zona…
Quin tipus d’activitats organitzeu?
A més de la festa de batre que va evolucionant i que des de l'any passat incorpora la fira de la coca de la Marina, s'organitzen principalment visites als camps per explicar el projecte i jornades de difusió i formació en l'ús de les nostres farines.
Què és el que feu amb tot el blat que produïu?
El nostre projecte es nodreix d'actors que s'arrimen i que volen col·laborar amb el Blat de la Marina. Un dels exemples són els Cervesers Gaters que van provar el nostre blat per elaborar una de les seues cerveses artesanes i que han anat implicant-se en el projecte fins a adquirir un molí de pedra amb el que fem la mòlta del nostre gra per poder vendre'l com a farina.
Quins instruments disposeu per a l’elaboració i producció del blat i els seus derivats?
Els treballs de preparació de bancal, sembra, etc. els contractem a persones que tenen la maquinària adient; a excepció de la sega i trillat que es fa amb una segadora-trilladora que va adquirir l'associació amb un projecte de micromecenatge en el qual va col·laborar molta gent de la comarca i de fora d'ella.
Quants membres componen l’Associació Sociocultural del Riurau de Jesús Pobre?
Actualment, tenim entre 50-60 socis i altra gent que, encara que no són socis, col·laboren en els projectes que portem endavant.
Compteu amb la col·laboració de persones voluntàries o com funciona la participació en el projecte “Blat a la Marina”?
Si, la Comissió del Blat de la nostra associació disposa del treball voluntari de persones de diversos àmbits, que aporten una gran diversitat d'idees i solucions que anem buscant a les diferents problemàtiques que van sorgint.
Teniu algun projecte o alguna activitat nova plantejada per al futur?
De moment tenim molta faena amb el Mercat del Riurau i amb el Blat de la Marina, encara que si sorgeix algun altre projecte i es compta amb el capital humà necessari...
Setembre de 2023