Associació Apicultors del Montgó - impulsora de l'apicultura a la comarca

Entrevistes 2023

ENTREVISTA A L’ASSOCIACIÓ APICULTORS DEL MONTGÓ, ASSOCIACIÓ QUE IMPULSA L’APICULTURA A LA MARINA ALTA.

L’associació Apicultors del Montgó és una associació sense ànim de lucre que naix a març de 2016 quan un grup d’amics de la Marina Alta amants de l’apicultura va decidir sumar esforços i impulsar l’apicultura de la nostra comarca basada en la recuperació de la nostra identitat i el nostre entorn. 

L’entorn d’influència és principalment els municipis que envolten el Parc Natural del Montgó. L'activitat de l’associació suposa una estreta cooperació dels seus productes amb el comerç sostenible i de proximitat del nostre territori. Podeu obtenir més informació de l’associació al seu lloc web: apicultorsmontgo.com.

Quan i amb quins objectius neix l’Associació Apicultors Montgó?
El 20 de març del 2016 ens vam reunir un grup d'amics de la comarca de la Marina Alta amants de l'apicultura i de la natura.

Conscients de la manca de suport de les institucions i de la delicada situació de l'abella, vam decidir prendre partit en el nostre futur i formar la nostra associació. Així és com va nàixer Apicultors Montgó, amb la finalitat principal de protegir l'abella, els pol·linitzadors i el seu entorn. Les abelles han sigut declarades els animals més importants del planeta i en apicultors Montgó estem decidits a preservar-les.

En Apicultors Montgó somiem amb una Marina Alta plena de xicotets apicultors, cadascun amb els seus propis ruscos, per així diversificar i pol·linitzar el territori més gran possible, d'una manera sostenible i respectuosa amb el medi ambient. Es tracta de democratitzar l'apicultura.

No hem d'oblidar que un gran nombre de ruscos situats en una zona determinada pot fer que l'abella mel·lífera desplace a la resta d’insectes pol·linitzadors, produint una pèrdua de biodiversitat. Per a evitar este fenomen, nosaltres apostem per un model menys intensiu, multiplicant el nombre de xicotets apicultors, però reduint la quantitat de ruscos que posseeixen.

Per això, volem convertir-nos en el centre neuràlgic de la Marina Alta, on es puguen recolzar tots els amants de les abelles i altres pol·linitzadors, proporcionant suport logístic i materials d'apicultura.

Quins projectes teniu en marxa en este moment?
Ara mateix estem gestionant junt amb l'Ajuntament de Dénia unes xerrades a les escoles de la ciutat, amb l'objectiu d'apropar el món dels pol·linitzadors a les noves generacions. En Apicultors Montgó creiem que no es pot estimar el que no es coneix, per això intentem mostrar el nostre meravellós món a la ciutadania.

Per altra banda, volem millorar el nostre servei de material apícola amb l’adquisició d'un extractor de mel i un fonedor de cera per a l'ús dels nostres socis.

Rebeu algun suport institucional per dur a terme la vostra tasca d’apicultors?
Este darrer any vam demanar una subvenció, però no vam quedar molt contents amb el resultat. En resum, quasi ens costen més els tràmits i les gestions que el que finalment vàrem rebre per part de l'administració.

És per això que estem investigant vies de finançament alternatives com el micromecenatge i la venda directa de mel.

En l'àmbit local hem de dir que els ajuntaments, sobretot el de Gata de Gorgos, sí que ens han donat un gran suport i els estem molt agraïts.

Un dels vostres projectes és la comercialització dels vostres productes, a banda de mel quins altres productes teniu?
Ara mateix tenim mel per a comercialitzar d'una mel d'elevada qualitat, que a més prové d'un dels paratges amb més biodiversitat botànica de la península Ibèrica, el Montgó.  La nostra mel és crua, això vol dir que no ha patit cap procés de pasteurització i gràcies a això manté totes les propietats organolèptiques i medicinals.

Un dels nostres socis, Abellot del Montgó, ofereix combinacions de mel amb diferents productes, com poden ser pell de taronja, nous o pistatxos. També estem investigant oferir al mercat el pa d'abella. Es tracta d'un producte desconegut en la nostra zona, però que en alguns llocs d'Europa té una acceptació i demanda molt bones. El pa d'abella és una mescla entre pol·len i mel produïda per les abelles i que multiplica les propietats que estos dos productes tenen per separat. 

Quins canals de venda utilitzeu?
Bàsicament venem en fires locals. Fa poc hem estat en la fira de Gata al Carrer i en la fira d'Ondara, i estarem en la fira de Gata de Nadal.  Les persones interessades també ens poden contactar a través del nostre web www.apicultorsmontgo.com o per telèfon al +34 644 21 25 53.

Segons estudis d’experts, el canvi climàtic està afectant negativament les abelles. Quins creieu que són els efectes negatius cap a les abelles?
Les abelles i els insectes pol·linitzadors pateixen molt les alteracions en els cicles estacionals produïdes pel canvi climàtic. Cada vegada la primavera i la tardor duren menys. Este fenomen provoca canvis fenològics en els pol·linitzadors, avançant el seu període d'activitat. Això provoca un desajust entre els períodes de floració i els cicles vitals dels insectes que fa minvar la seua vitalitat.

A més, els efectes derivats del canvi climàtic, com l'augment dels incendis forestals (com el que vam patir a la Vall d’Ebo) o les altes temperatures a l'estiu impedeixen el correcte funcionament dels ruscos i disminueixen els recursos florals.

Per altra banda, no s'ha oblidat el gran impacte de l’agricultura intensiva. Pràctiques com l’ús continuat de plaguicides, el monocultiu o llaurar la terra perjudiquen severament els insectes pol·linitzadors, reduint els recursos florals, destruint el seu hàbitat i provocant la seua mort. 

De fet, el Parlament Europeu demana una reducció d’almenys un 50% en l’ús de pesticides per al 2030.

Existeixen solucions al tema esmentat des del sector? I des de la població en particular, quines recomanacions faríeu per cuidar més les abelles del nostre entorn?
Des del sector apícola no podem aturar l'escalfament global o la contaminació per l’ús de pesticides que enverina les abelles. Però podem informar a la població sobre la importància de mantenir i cuidar estos xicotets animalets, els més importants del planeta.

La transició de l’agricultura convencional cap a pràctiques més sostenibles és clau. Per exemple, els sistemes de cultiu diversificats, les cobertes vegetals o complementar els cultius amb espècies mel·líferes ajuden a recuperar la salut dels pol·linitzadors i del nostre entorn, alhora que prevenen plagues.

A més, la població té molt a dir. Com a consumidors, xicotets hàbits com consumir productes de proximitat i ecològics poden marcar la diferència. Donar suport als apicultors locals és una forma de contribuir a la preservació de les abelles i els insectes pol·linitzadors.

Finalment, quin projectes de futur teniu pensats?
A mitjà termini tenim pensat de cara als nostres socis:

  • Oferir formació en línia, un descompte en la tenda de l'apicultor i acabar de tramitar la denominació d'origen de mel de la Marina Alta.

A més, a llarg termini volem:

  • Condicionar un nou obrador en Gata, més gran que l'actual, on els nostres socis podran disposar de tota la maquinària necessària per a envasar i extraure la mel.
  • També ens agradaria entrar en el mercat en línia
  • Projecte de degustació de mel.

En últim lloc, ens fan molta il·lusió dos projectes que pensem, poden tindre un impacte positiu en la població i la natura:

  • L'apiturisme
  • L'apadrinament de ruscos.

Desembre de 2023

També et pot interessar:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2025