ENTREVISTA A ARNAU CASTELL I ALEMANY, PROFESSOR D’EDUCACIÓ FÍSICA, MESTRE DE PRIMÀRIA I ESCRIPTOR DE LA NOVEL·LA A TEMPS PARCIAL.
“A temps parcial” és la primera novel·la de l’autor Arnau Castell i Alemany, natural de Xàbia i resident a l’Empordà (Catalunya).
La novel·la recull dades tant de caràcter autobiogràfic com de caràcter fictici que es reflecteixen en la vida d’Andreu, un jove valencià que després d’unes feines inestables, aconsegueix treball de professor d’Educació Física en un institut de Cadaqués. El lloc és idíl·lic, però la seua situació econòmica l’incita a acceptar encàrrecs una mica tèrbols, però amb retribucions suculentes. Açò espenta el que abans era fascinant cap a una espiral que l’arrossega cap a l’abisme.
“A temps parcial” és la teua primera novel·la, quina ha sigut la motivació que t’ha impulsat a endinsar-te en la literatura i a la creació d’aquesta obra novel·lística?
Tot i ser la primera obra que veu la llum, fa uns anys vaig començar a escriure a estones. La motivació principal de la novel·la parteix de la voluntat de narrar l’experiència que vivim els docents valencians a Catalunya, però el repte personal d’arribar a crear un relat cohesionat amb cara i ulls ha sigut el gran motor creatiu de la història.
Arran d’aquesta experiència creativa, creus que continuaràs produint literatura d’alguna mena?
Pense que després d’aquesta experiència, que m’ha resultat tan positiva en tots els aspectes, serà difícil que no continue treballant per produir noves ficcions o relats. Per sort tinc més coses per dir i contar, i ja vaig treballant una propera obra, tot i que no em marque cap termini.
Des del teu punt de vista, que és el que més dificulta als docents valencians la recerca de feina?
Conflueixen diversos factors, d’una banda la gran quantitat d’estudiants de Magisteri i de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport formats al País Valencià que busquen feina docent. D’altra banda l’escàs moviment de la borsa i la minsa convocatòria d’oposicions durant molts anys (agreujats en algunes especialitats). Tot plegat ha creat un tap considerable que no ens deixa una altra eixida més enllà de provar sort a Catalunya.
Quina seria la utopia i l’anhel d’Arnau, protagonista del llibre?
L’anhel d’Andreu a l’inici és l’emancipació plena, fora de l’autoexplotació, quelcom que totes i tots els joves busquem i que tan difícil resulta en aquest context d’estafa econòmica capitalista. Actualment, tota la precarietat es disfressa amb noms en anglés per donar-li una falsa modernitat. A la novel·la, poc a poc aquest anhel d’Andreu es veu més emmascarat per l’ego i la sensació de protagonisme.
A temps parcial és una novel·la amb un vessant autobiogràfic. En quina realitat t’has basat per a reflectir-la i quins tipus de successos ficticis has sumat a la història?
La perspectiva autobiogràfica conta part de les meues circumstàncies i el meu trajecte com a docent i habitant de l’Alt Empordà, però també vivències i anècdotes d’altres companyes i companys de la diàspora valenciana. Els successos ficticis combinen incidents reals distorsionats amb altres imaginats, ja que si revisem les notícies frontereres la realitat habitualment supera la ficció.
Per què el títol d’aquest llibre? Per quin motiu has decidit nomenar aquesta novel·la “A temps parcial”?
Ho vaig tindre clar de seguida, el fet d’haver de treballar a temps parcial, lluny de la nostra terra i sense el recolzament familiar és l’hàndicap més freqüent que hem de superar molts mestres i professors. També distingeix la dualitat del protagonista, com bé reflecteix la portada amb els dos colors destacats.
Maig de 2022