NOTÍCIES

Benidoleig acollirà les I Jornades “La Nova Ruralitat: un canvi de sistema”

15/10/2021 |Cultura·MACMA

La Xarxa Jove, de la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta, organitza les I Jornades “La Nova Ruralitat: un canvi de sistema”, que tindrà lloc el pròxim dissabte 23 d’octubre a l’Auditori de Benidoleig.

 

 

Envers a la vella visió del món rural com un espai estancat en el temps, apartat de la “civilització”, habitada per persones que no tenen estudis, no es mouen del seu entorn o es mouen en comptades ocasions per a acudir a serveis que només troben a les grans urbs, existeix una visió d’un món rural com a realitat canviant i diversa sobre la qual tothom té alguna idea, però que resulta molt difícil de definir, i encara més de delimitar, disseccionar i projectar.

Existeix una tesi actual on marca que la ruralitat es troba cada volta més pròxima a la ciutat i per defecte en les seues manifestacions econòmiques, socials, culturals, entre d’altres, així i tot la ruralitat resisteix com a idea i concepte, la seua baixa densitat demogràfica, el problema de la mobilitat o l’arrelament dels serveis bàsics, entre d’altes, són problemes latents i extensius a qualsevol indret del país que visca sotmès a aquest mateix paradigma.

Aquestes jornades de reflexió, a mode de fòrum comarcal, pretenen crear un espai de reflexió i a la vegada estendre un missatge positivista sobre altres formes de funcionament a l’entorn rural. Una finestra cap un nou model igual de vàlid que qualsevol altre que acompanya a les persones i dignifica un entorn que ha estat oblidat en dècades anteriors.

Aquestes jornades estan dirigides a tota la ciutadania en general, destancant especialment al públic jove com a públic diana, però inclós també va dirigit a les actuals corporacions municipals o qualsevol personal tècnic que treballa als diferents municipis de la Marina Alta i comarques del voltant.

Per eixe motiu la Xarxa Jove de la Marina Alta ha fet confluir un seguit de gent que representa diversos funcionaments o mecanismes de treball a l’hora de preservar i empoderar l’entorn rural, tan des de la visió d’entitats públiques com la visió de diferents plataformes cíviques organitzades.

Per assistir a les jornades cal inscripció prèvia a: punxa ací

 

DISSABTE 23 D’OCTUBRE

Auditori de Benidoleig

 

11.00 h – El despoblament i els reptes de la nova ruralitat, a càrrec d’Artur Aparici.

Artur Aparici és sociòleg i un dels fundadors de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló de la Plana. Especialitzat en el món rural, és membre de l’Observatori per al Desenvolupament Sociocultural Rural de Castelló i del Fòrum de la Nova Ruralitat.

 

12.00 h – Pausa – café

 

12.30 h – L’escola rural: un factor clau en el desenvolupament dels pobles, a càrrec de Jordi Marin.

Jordi Marin és professor de secundària a l’IES de Vilafranca, president de l’Associació Cultural Les 4 Denes d’Ares del Maestrat, membre de la Coordinadora d’Entitats del Maestrat, membre del Centre d’Estudis dels Ports i membre del Fòrum de la Nova Ruralitat de Castelló

 

17.00 h Reobertura de portes i espai cafè

 

17.30 h – Taula redona: Què podem fer les institucions davant el despoblament dels nostres pobles?

Amb la participació de:

– Beatriz Martín Larred, Senadora per Teruel Existe des del 2019. Teruel Existe és una coordinadora ciutadana espanyola fundada al novembre de 1999 a partir de diverses plataformes com En Defensa del Ferrocarril, Pro Helicòpter i Transport Sanitari o Pro Salut Mental. La plataforma té com a objectiu demandar un tracte just i igualitari per a la província de Terol.​ En 1999 Terol encara no tenia autovies i en l’única línia de ferrocarril –de via única i sense electrificar– el tren havia descarrilat vuit vegades en un any.Després de presentar-se com a agrupació d’electors i guanyar les eleccions generals de novembre de 2019 a la província, la plataforma va obtenir un diputat i dos senadores.

 

– Pueblos Vivos de Aragón. El projecte “Pueblos Vivos de Aragón” és un conjunt d’actuacions per a contribuir a frenar la despoblació i potenciar la instal·lació de nous pobladors i pobladores en territoris rurals d’Aragó. És un projecte finançat amb una ajuda LEADER 2014-2020, cofinançada pel fons europeu FEADER (Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural) i fons de Departament d’Agricultura, Ramaderia i Medi ambient del Govern d’Aragó. Aquest projecte forma part de la Red Aragonesa de Desarrollo Rural.

 

– Sociedad Cooperativa Luco Energía. Cooperativa de consumo de Luco de Jiloca (Terol) que té com a objectiu principal la creació d’un hort solar comunitari de 60 kW, per a vint famílies, edificis municipals i entitats privades que permeti l’autoconsum durant les hores de producció de les plaques. Amb la constitució de la cooperativa es pretén, a més, poder articular la venda dels possibles excedents d’energia no consumida i, amb això, aconseguir un retorn econòmic comunitari per a altres projectes que revitalitzin el poble.

 

19.00 h – Taula redona: Organització veïnal i perspectives de futur del medi rural .

Amb la participació de:

– Penyalab: PenyaLab neix, a Vistabella del Maestrat, com a una associació sense ànim de lucre la qual posa a disposició de la ciutadania un espai obert a la creació i l’intercanvi, un laboratori social de creativitat tecnològica al món rural.

Penyalab està format per 3 dones emprenedores, amb esperit comunitari i formació sociotecnològica que té com a objectiu explorar els valors socials i educatius de la fabricació digital i crear vincles entre el món digital i les persones que viuen al món rural.

– Associació Almedíjar Vive: Plataforma veïnal que va començar un procés de participació ciutadana amb l’objectiu d’assentar els serveis i recursos al poble, amb l’objectiu de frenar la despoblació mitjançant la recerca d’alternatives econòmiques, socials i culturals. Al 2O20 aconseguí la reobertura de l’escola, actualment treballa en l’obertura d’un obrador compartit i la lluita per facilitar l’habitatge a les famílies. Des de l’inici del procés més de 30 persones s’han instal·lat a viure al municipi d’Almedíjar.

– Aplec dels Ports:L’Aplec dels Ports és una jornada de celebració i reivindicació que se celebra anualment als pobles de la comarca històrica dels Ports, organitzada per una plataforma veïnal que treballa la cultura al medi rural. Es va celebrar per primera vegada a Todolella l’any 1978[1] i des de llavors s’ha repetit anualment, amb l’excepció dels anys 2006 i 2020.L’Aplec recull anualment diversos milers de persones i compagina tant activitats lúdiques com concerts o teatres, com altres més reivindicatives centrades en la defensa de la llengua i cultura del país així com en la reclamació de millores en les infraestructures, com la sanitat o les carreteres, per als pobles de la comarca. És habitual entre les edicions de l’Aplec que cadascuna tinga un lema que destaque el caire reivindicatiu. Alguns exemples en són «A tots els Ports, carreteres sense clots» (La Mata, any 2000), «Fem que la comarca alce el vol» (Portell de Morella, any 2004) o «Una comarca unida, una comarca viva» (La Mata, any 2009).

 

 

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024