Sant Antoni a la Marina Alta 2023

Fins al 28/02/2023  | Festes

SANT ANTONI A LA COMARCA

Durant la festivitat de Sant Antoni tindrà lloc a la comarca:

  • Fogueres a Benissa, Castell de Castells, la Vall de Laguar, Ondara, Pedreguer, Pego, Teulada-Moraira i Xàbia.
  • Benediccions d'animals a tots els municipis.
  • Fira Ramadera i Fira Comercial a Benissa.
  • Porrats a Benissa, Pego i Xàbia. I més per Sant Blai a Pedreguer, i Sta. Paula i Sta. Llúcia a Dénia.
  • Ball de dimonis a Teulada-Moraira i a Benissa.

L'origen i la trajectòria de Sant Antoni

Sant Antoni, una festa medieval a mig camí entre el paganisme del cicle agrícola i la devoció cristiana front al dimoni.

Es tracta d’una devoció antiga. A terres valencianes arribà de la mà de Jaume I i les celebracions són tan esteses com variades: dimonis i balls, arrossegaments i fogueres purificadores, benedicció dels animals i porrats per omplir la panxa.

Sant Antoni del Porquet celebra la seua festa el 17 de gener, coincidint amb l’inici d’un nou cicle agrícola, és per això que és patró dels animals. Sobretot d’aquells que tenen a veure amb els treballs del camp: cavalls, haques i burros, principalment, però també més recentment de tots els animals de companyia.

Aquesta tradicional festa va començar a perdre’s, però des de fa uns anys s’està recuperant a molts dels pobles gràcies a la tasca d’associacions, festers i ajuntaments.

La festa de Sant Antoni Abat, més conegut com del Porquet -en altres zones el coneixen com Sant Antoni dels ases o el Barbut- és la primera de les festes del nou any, en alguns llocs es considera el preludi de les festivitats dels Carnestoltes pagans.

Al territori valencià s’estenen un nombre gran de celebracions diverses entre les quals destaquen les barraques dels Ports, la foguera més gran a Canals, la Santantonà de Forcall o l’embolicà de Benicarló. Sense oblidar els nombrosos arrossegaments de pins, benediccions d’animals i com no, la part més dolça de la festa, els Porrats valencians.                                                                                                       

Celebrem Sant Antoni als pobles de la Marina Alta

Beniarbeig

A Beniarbeig, la celebració de la festa de Sant Antoni ha estat sempre vinculada als animals i a la muntanya, amb la Serra de Segària com a principal escenari de la jornada. Tradicionalment, l’activitat religiosa es feia de bon matí amb una missa precedida per la benedicció dels animals, sobretot els destinats a treballs agrícoles i ramat. A continuació tenia lloc una partida de pilota i seguidament s’anava a dinar paella a la muntanya, on ja a poqueta nit es cremaven les argelagues i altres matolls, la llum dels quals es podia divisar des del poble. Entre els xiquets, existia l’entreteniment d'embrutar portes i portals amb el llançament de farina i tirar pots de llanda i perols fent soroll mentre cantaven: 

“Sant Antoni és a gener!
Carnestoltes hem de fer!
Qui no vulga Carnestoltes!
Que tanque les portes!”
(Cançó i informació recollida per P. Bañó)

 

Benigembla

A Benigembla es celebra la festivitat de Sant Antoni i Sant Honorato. La figura de Sant Antoni i la seua llegenda apareix sempre lligada al dimoni. En les poblacions on s’ha conservat la festa més arcaica sempre es fan balls de dimonis i foc.

 

Benissa

La Fira i Porrat de Benissa és una festa Declarada d’Interés Turístic Local, de gran tradició i recorregut. Benissa es converteix en un gran aparador comercial del món de la ramaderia i del comerç, així com festa tradicional d’obligat pas amb Mercat Medieval, Fira d’Artesania, Fira d’Atraccions i Porrat tradicional.

Ja ho diuen per allà a Benissa…
“A la Fira no vages si no tens diners, veuràs moltes coses i no compraràs res”                  
(dita recollida per ”El Mirall de la Marina”, revista en línia)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programació de Sant Antoni a Benissa 2023

Calp

La celebració quasi sempre és el següent diumenge (si cau entre setmana) a la festivitat, cap a migdia (d’11.30 h a 12.00 h) en les dues parròquies de Calp. Amb diverses activitats per a les mascotes, xiquets i adults. Organitzat per diverses associacions del poble.
 

Castell de Castells

La festivitat de Sant Antoni a Castell de Castells dona pas a diverses activitats. El dissabte, solem trobar la processó de Sant Antoni, així com gaudir del foc a la foguera, d'un sopar a la plaça i d'una gran revetlla. El diumenge s'arreplega als Festers del poble i es realitza la missa de Sant Antoni, i conclou amb la benedicció d'animals.

 

Dénia

“Sabies que els Porrats són una festa tradicional i única de les comarques valencianes? I d'origen a l’Època Medieval?”

Als Porrats tradicionals podem trobar dolços, fruites confitades i fruits secs: dàtils, figues i orellons, torró de gat i martells de caramel, així com faves seques, tramussos, xufes, ametlles i cigrons torrats. Són mercats que es posen per a celebrar la festivitat d’un sant. Els principals són els de Sant Antoni, Sant Blai, Sant Vicent, Sant Josep i Santa Llúcia.

Són mercats que es posen per a celebrar la festivitat d’un sant. Els principals són els de Sant Antoni, Sant Blai, Sant Vicent, Sant Josep i Santa Llúcia.

Tradicionalment, el que es comprava es posava directament dins dels mocadors dels propis clients, com en “La Mocadorà”.

A Dénia se celebren 2 porrats a l’any, amb romeria i festejos diversos a les ermites de cada una de les santes.

  • Romeria i Porrat de Santa Paula- 26 de gener

La festa de Santa Paula se celebra el dia 26 de gener, patrona de les vídues. Tradicionalment, es puja en romeria fins a l’Ermita de Santa Paula, on es realitzen dansades i el porrat tradicional, a banda de la missa corresponent. 

  • Porrat de Santa Llúcia- 13 de desembre

La Festa de Santa Llúcia té lloc cada any el 13 de desembre, junt amb una romeria dedicada a Santa Llúcia i un porrat amb dolços, productes tradicionals i més.

Programació de Sant Antoni a Dénia 2023

El Poble Nou de Benitatxell

Al Poble Nou de Benitatxell fan esmorzar cercavila i benedicció dels animalets, on hi ha costum de donar-los un rotllo. La tradició dels dolços per als animals és compartida per molts altres pobles valencians.

Caldria destacar L’embolicà de Benicarló. Allí, el dia de Sant Antoni es donen uns dolços coneguts com Les Coques de Sant Antoni, se’n fan a milers -130.000 per ser més exactes- i són llançats pels festers de la Confraria de Sant Antoni el dia de la festa gran. 

Prèviament, centenars de voluntaris i voluntàries del poble han treballat embolicant els dolços en paper de seda blanc, amb forma de caramel o polvoró.

Hui en dia es conserva la festa i la tradició, encara que ara són les persones les que principalment s’emporten el premi més llépol...  

Programació de Sant Antoni al Poble Nou de Benitatxell 2023

El Verger

Al poble del Verger es sol celebrar Sant Antoni en un sol dia, el diumenge. Durant la festivitat es realitza una concentració al poble, a continuació es fa la missa de Sant Antoni, i, en acabar, es celebra la benedicció dels animals.

 

Programació de Sant Antoni al Verger 2023

Els Poblets

Als Poblets, generalment, Sant Antoni se celebra el diumenge, on té lloc la romeria a la Pedra del Salvador, la benedicció dels animals, la missa de Sant Antoni i un dinar popular.

 

Gata de Gorgos

Antigament, els veïns del carrer de les Moreres soltaven un porquet amb una campaneta, aquest animal era alimentat i criat per tots els veïns. El 17 de febrer era subhastat al millor postor i amb el que es guanyava es pagava el sermó i la processó. Aquest costum es feia arreu dels pobles valencians i donà origen al refrany “pareixes el porquet de Sant Antoni que va de casa en casa”.

Després de la desfilada d’animals i benedicció, es feien carreres de cavalls i Gropes -escenes valencianes en les quals els cavalls són cavalcats i engalanats amb cobertors i mantons per a lluir l’animal.

Costums que es continuen fent:

Sabies que al barri de l'Arraval de Gata, el barri més antic del poble, se celebra tradicionalment Sant Antoni amb sopars populars, ball i  xocolatada?

El menjar típic més relacionat per als gaters amb la festa de Sant Antoni és el Pà Socarrat, que reparteixen després de beneir-lo a tot els assistents.

Programació de Sant Antoni a Gata de Gorgos 2023

Del divendres 20 al diumenge 22.

 

La Vall d'Alcalà

Per a celebrar la festivitat, una setmana abans de la festa, els festers fan la ‘plantà del pi’ que es crema el dia de la celebració amb una revetla posterior. L'endemà, es realitza l'Aurora pels carrers del poble, que acaba amb el desdejuni de xocolate amb bunyols. Posteriorment a la ‘Cremà del Pi’ i amb la foguera i brases d'aquesta, es fa un rostit de carn i embotits.

La Vall de Gallinera

A la Vall de Gallinera sol celebrar el dissabte a Benissivà la festivitat de Sant Antoni, on té lloc una foguera de Sant Antoni i un sopar popular amenitzat amb música.

 

La Vall de Laguar

Per Sant Antoni, la Vall sol estar de celebració durant tres dies, de divendres a diumenge, al poble de Campell.

Aquestes activitats són diverses, comptant el divendres amb una cercavila de dolçaina i tabalet, amb la preparació i trossejada del porc, amb un sopar popular a la plaça i amb un ball amenitzat per una discomòbil, generalment. El dissabte el dia s'ompli d'activitats: Es fa una altra cercavila de dolçaina i tabalet junt amb un esmorzar a la plaça anomenat ‘La Porquejà’, un dinar popular, venda d'embotit a la plaça, una cercavila seguida de la missa de Sant Antoni, la benedicció de la foguera, una degustació de carn i un ball amenitzat per una discomòbil. El diumenge es conclou la festa de Sant Antoni amb la benedicció dels animals, i també amb una xocolatada i una paella popular amenitzada amb música.

Programació de Sant Antoni a la Vall de Laguar 2023

Llíber

La festa de Sant Antoni a Llíber se celebra el diumenge, on fan diverses activitats. Comença amb un esmorzar per als carreters i continua amb una cercavila de cavalls i carros. Després es realitza la missa i la benedicció dels animals, i en acabar, dinar popular. Per a l'acomiadament de la festivitat hi ha jocs tradicionals i inflables per a tota la família.

Programació de Sant Antoni a Llíber 2023

Dissabte 8 de gener

9.30 h. Esmorzar dels carreters.
12.00 h. Cercavila amb els carros i cavalls pel poble.
12.30 h. Missa de campnaya i benedicció dels animals al pàrquing del Centre de Salut.

 

Ondara

La Serra de Segària és omnipresent i marca el ritme de la vida i costums dels pobles que hi viuen a la seua ombra. Tant és així que tots els xiquets d’Ondara, el Verger i Beniarbeig, antigament pujaven a la Serra a passar el dia de Sant Antoni. Quan començava a caure la nit encenien xicotetes fogueres fetes amb argelaga i altres matolls. La festa per a tots els xiquets era observar, des del poble a la nit, les diverses fogueretes que il·luminaven aquell gegant de pedra i suposar quina seria la seua.

Els xiquets d’Ondara que pujaven a passar el dia a Segària, hui ja no tan xiquets, ens conten que feien grans torrades d’embotit i xulles. Molt relacionat, d’altra banda, amb Sant Antoni i l’inici de la criança del porquet fins a la seua matança.

*NOTA I ADVERTIMENT: El que hui en dia és una pràctica impossible i totalment prohibida, per una qüestió òbvia de seguretat i prevenció dels incendis forestals, en aquells temps era molt habitual, les cremes eren controlades i d’alguna forma afavorien la regeneració i neteja del sotabosc.

 

Pedreguer

“A Pedreguer als animals se’ls presenta davant de Sant Antoni amb un bon floc de setí, bé siga gat, gos o periquito”

Aquesta tradició té el seu origen en el costum medieval d’engalanar haques i cavalls amb els millors ornaments, inclosos cascavells i campanetes, ja que es pensava que aquest soroll protegia del dimoni.

-I El porrat? 
-El porrat a Pedreguer el celebrem per Sant Blai.

La Festa de Sant Blai té lloc cada any el 3 de febrer. Habitualment, el dia 2,  la imatge de Sant Blai puja en romeria a l’ermita, més coneguda com la capelleta de Sant Blai. El dia 3 hi ha porrat, amb parades que es distribueixen pels Porxes, carrer Ample i pujada a l’ermita. Durant la festa, mentre roman oberta la capella, hi ha el costum de tocar la campaneta de l’ermita (molts xiquets i adults estiren la corda per fer sonar el petit batall que produeix un so molt característic i que podem escoltar des de diferents llocs del poble durant tot el dia). També hi ha el costum de, sobretot al matí del dia 3, pujar a la creueta de la Llegosta, que es troba al cim de la mateixa muntanya que, amb els peus, toca la capella de Sant Blai.

Programació de Sant Antoni a Pedreguer 2023

DISSABTE 14
Música i focs amb Els Traginers i Coet i Corda
19.30 h. Foguera espectacular a la plaça.  Baixada del foc des del carrer del Cid, amb l’acompanyament de l’associació Coet i Corda i de la colla de dolçaines i percussió Els Traginers.

DIMECRES 18
Les meves literatures
19.00 h. Encontre amb l’escriptora Isabel Olesti i Prats a la Casa de Cultura.

 

Pego

“Si a Sant Antoni a Pego vas, recorda que hauràs de donar 3 voltes a l’Ermita per protegir els teus animals i també per a evitar mals de panxa al llarg de l’any”

Curiositats i coincidències…

 A Catalunya alguns pobles celebren la festa de Sant Antoni amb “Els 3 Tombs”. El ritual consisteix a donar 3 voltes al poble amb les cavalleries i carros per a protegir als animals. A Pego també serveix per a protegir a les persones del mal de panxa i és cita obligada. Hi ha supersticiosos que diuen que les voltes s’han de donar al contrari que les agulles del rellotge, és a dir, tal com va la corbella.

A més a més, és molt tradicional emportar-se el dinar i menjar-se’l pels voltants de l’Ermita.

Per una altra part, des del 2014 s’ha recuperat la tradicional baixada del pi i plantada amb cavalls ajudats per carreteres i carreteres i a la nit torrada popular d’embotit a la foguera.

Programació de Sant Antoni a Pego 2023

 

Sagra

A Sagra s’ha celebrat aquesta festa de forma continuada, organitzant-la cada any un grup de carrers diferents. La foguera es va recuperar dins del programa d’actes ara fa més de 50 anys!
El dissabte fan foguera, sopar i ball. El diumenge esmorzar a base de torrada feta amb les brases que queden de la foguera de la nit anterior i la benedicció dels animals.
També els dolços estan ben presents a Sagra per Sant Antoni, els festers reparteixen pa beneït per als assistents a la benedicció dels animals.

 

Teulada Moraira

Entre els anys 50 i 70 a Moraira, per Sant Antoni, se celebrava l''Ariçonà'. Moltes famílies de Benissa, Teulada, El Poble Nou de Benitatxell i Moraira anaven a agafar eriçons a la mar i organitzaven dinars populars per les platges del municipi. Al casino del Tio Llorenç arribava, com cada any, el Ti Noguera d'Ondara a amenitzar la revetlla de Sant Antoni.

(Informació recollida pel Grup de Teatre ‘El Portitxolet’)

 

Xàbia

A Xàbia pots gaudir de diferents activitats per Sant Antoni, com el porrat i la fira de Sant Antoni, diverses cercaviles, una processó, benedicció de pans i benedicció d'animals.

A més a més, durant la resta del mes de gener el Porrat i la Fira de les atraccions està muntada.

 

Xaló

El diumenge es celebra Sant Antoni a Xaló amb una missa en honor al Sant i, a continuació, amb la benedicció dels animals amenitzada amb música.

12021673053_0f58591eaa_b.jpg

Altres pobles de la comarca

Les tradicionals benediccions d'animals omplin les esglésies dels pobles: Alcalalí, Benidoleig, Benimeli, el Ràfol d'Almúnia, Jesús Pobre, l'Atzúbia - Forna, la Llosa del Camatxo, la Vall d'Ebo, la Xara, Murla, Orba, Parcent, Sanet i els Negrals i Senija.

 

 

 

També et pot interessar:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

© MACMA 2023