Jaime Higueras de “Condenados al Bordillo”
Condenados al bordillo és una associació que va ser fundada en el 2001 en la Comunitat Valenciana, des de llavors fins a l’actualitat ha tingut l’objectiu de desenvolupar i aplicar diferents projectes per a aconseguir la inclusió de les persones amb diversitat funcional.
Actualment, es troba molt reforçada en la comarca de la Marina Alta (Alacant), elaborant una sèrie de projectes dirigits a persones amb diversitat funcional, amb la finalitat de potenciar al màxim totes les seues possibilitats de desenvolupament i en un entorn el més normalitzat possible.
Podeu consultar més informació, com projectes o notícies, ací.
De quina idea o amb quin motiu naix aquesta associació?
La idea de Condenados comença a forjar-se l'any 1996, quan sent professor d'Educació Física en l'I.E.S. Marcos Zaragoza de la Vila Joiosa, es va posar en funcionament un programa de reforç per a persones amb capacitats diferents, i concretament, en la meua assignatura d'Educació Física, es van assignar algunes hores per a aquest alumnat. Van participar diverses persones amb diferents perfils i amb habilitats molt dispars; de fet ténia entre ells a Luis, Campió d'Espanya en eixe moment de goalball, al costat d'uns altres que tenien poca relació amb l'activitat esportiva. D'una banda, estava l'atenció dirigida a aquest grup de xics, però, d'altra banda, ténia els grups restants, i en un d'ells (3 curs de formació professional administrativa) hi havia un alumne, Juan Luis que es desplaçava en cadira de rodes i va ser ell qui realment va provocar el meu interés per les persones amb capacitats diferents, i més concretament, per una activitat física més empàtica. En aquells temps, i crec que també ara, la competició i els resultats eren els objectius més importants.
No obstant això, per a mi, en la pràctica de l'activitat física, elements com l'afectivitat, el control de les emocions, l'empatia i les habilitats socials, cobren una gran importància, ja que són fonamentals en el desenvolupament integral de la persona.
El control de les nostres emocions, la capacitat per a expressar la nostra afectivitat, posar-te en el lloc dels altres i saber escoltar són aspectes que poden potenciar-se en un context adequat d'activitat física.
He pogut comprovar en el treball de camp, que moltes de les coses que poden resultar importants en la nostra vida, poden descobrir-se en un context adequat d'Activitat Física.
Aquest context té com a base fonamental l'empatia, qualitat que tots portem de sèrie, que està patent i que amb l'Activitat Física podem fer-la latent.
Amb aquesta idea sorgeix Condenados, al principi amb projectes que oferien activitats recreatives -esportives. En l'actualitat també es realitzen altres projectes per al col·lectiu.
Per a quin col·lectiu de persones estan dirigits els projectes de Condenados al bordillo?
Participa qualsevol persona, independentment de la seua edat o capacitat. És a dir, està totalment obert a qualsevol perfil del col·lectiu de la diversitat funcional.
L'associació disposa de donacions regulars i contínues, o depén de grans donacions puntuals i grans campanyes de capital? Aquestes donacions són de caràcter públic o privat?
Els projectes que realitzem han sorgit de les demandes bàsiques, tant dels usuaris, com dels seus familiars, però sobretot han sigut creats des de l'alegria i el cor, la qual cosa suposa que tant entitats públiques, privades i particulars confien en els nostres projectes. Rebem subvencions públiques anuals o puntuals de les diferents entitats que les ofereixen, presentant els projectes corresponents, així com de les entitats privades.
Particulars, amics i socis també confien, creuen i col·laboren amb Condenados.
L'associació treballa de forma individual, o compteu amb alguna mena de col·laboració amb associacions, entitats, etc.? D'aquestes col·laboracions són amb organitzacions públiques o privades?
Comptem amb la col·laboració tant d'organitzacions públiques, com privades.
Heu rebut algun premi o guardó gràcies a la tasca que es realitza des de Condenados al bordillo?
Per a tots nosaltres, haver rebut durant tots aquests anys diferents premis ha sigut un impuls enorme per a continuar realitzant amb entrega i il·lusió tots els nostres projectes. Els premis que hem rebut són els següents:
Premis atorgats a l'Escola d'Esport Adaptat “Somos Capaces”:
- Premi al treball realitzat pels voluntaris a l'Escola d'Esport Adaptat atorgat per l'I.L.M Ajuntament de Dénia (2011).
- Premi de la Fundació Alex 2015. Beca solidària per a foment de l'esport adaptat.
- Premi de la Fundació Alex 2017. Beca solidària per a foment de l'esport adaptat.
- Premi atorgat a Jaime Figueres per l'I.L.M Aj. de Dénia per la seua labor com a coordinador de l'Escola Municipal d'Esport Adaptat. 2018.
- Premi a l'Escola Municipal d'Esport Adaptat atorgat en els XII premis solidaris Big Mat 2018.
- Premi a l’“Esport inclusiu” Passa la bola. PROMIS 2018. 1r premi a l'esport Inclusiu.
- Premi INCLOUME 2019 per la seua labor en la incorporació al món laboral de persones amb discapacitat atorgat pel Col·legi d'educació Especial Raquel Paya
- Premi INCLOUME 2020 per la seua labor en la incorporació al món laboral de persones amb discapacitat atorgat pel Col·legi d'educació Especial Raquel Paya
Com ha sigut la difusió i el ressò de l’associació? Fins on s’ha donat a conéixer?
El nostre objectiu mai va ser que ens conegueren, sinó realitzar les coses amb alegria. A partir d'aquest punt de partida poden sorgir coses molt boniques. Evidentment, ser conegut pot resultar beneficiós, però el més important és la forma de fer les coses.
Somriure, abraçar, agrair i escoltar pot aportar moltes coses, que estan a l'abast de qualsevol que vulga adonar-se.
Quins tipus d’actuacions o projectes contempleu?
En l'actualitat estem realitzant els següents projectes:
1- Projecte “Queremos salir”
Consisteix en oferir eixides de cap de setmana i campaments per al col·lectiu de la diversitat funcional. Es realitza des de l'any 2010.
2- Projecte “Somos Capaces”. Escola Municipal d'Esport Adaptat de Dénia
L'objectiu fonamental del projecte és millorar la qualitat de vida i salut dels seus participants, mitjançant la pràctica de l'exercici físic i l'activitat esportiva, així com el foment i desenvolupament d'habilitats socials. En l'actualitat participen 94 usuaris/es. S'inicià l'any 2010.
Consta de quatre programes
- “Somos Capaces”. Joves.
- “Nos ponemos en forma”. Adults.
- “Crecer jugando”. Des de l'any 2015 oferim activitats extraescolars de caràcter esportiu en el Col·legi d'Educació Especial Raquel Payá de Dénia.
- “Disfrutando del Verano”. Joves i adults que vulguen participar en període estival.
3- Projecte “A por la Inclusión”
L'objectiu fonamental del projecte és incorporar al món laboral a les persones amb capacitats diferents. Es va iniciar l’any 2013. En l'actualitat participen set persones amb diferents tipus de capacitats.
4- Projecte “Tallers Tapis“
Tallers per a persones amb problemes de salut mental del Tapis de Dénia. Des de l'any 2007. Es realitzen quatre Tallers d'Activitat física, Papiroflèxia, chi qung i dinàmiques de grup.
5- Projecte "Som iguals, som diferents"
Pretén sensibilitzar, buscar i traure a la llum, la realitat i les necessitats de les persones amb diversitat funcional, amb la finalitat de “normalitzar” al col·lectiu en el si de la comunitat. Per a això Condenados realitza jornades i xarrades dirigides a la comunitat escolar.
6- Projecte “Vida autónoma y compartida”
Disposem d'un habitatge completament reformat per a millorar la mobilitat en el seu interior, facilitant l'accés i la vida per a persones amb discapacitat, especialment per a les que es desplacen en cadira de rodes
El projecte pretén fer un pas més en l'autonomia i independència de les persones amb capacitats diferents, contribuint al desenvolupament gradual de la seua autonomia personal i social.
Esteu interessats amb la participació de voluntaris i voluntàries en l’associació?
L'Associació ha comptat i compta amb un nombre elevat de voluntaris/es, ja que el seu president (Jaime Figueres) és professor de l'I.E.S. Maria Ibars de Dénia, la qual cosa permet que cada any participen un nombre elevadíssim d'alumnes del centre i un altre considerable d’exalumnes que continuen entregant-se, formant-se, però sobretot gaudint amb el col·lectiu de la diversitat funcional.
No sols l’alumnat d’aquest institut forma el conjunt de voluntaris/es, també participen altres persones.
La formació i sensibilització dels voluntaris/as es realitza de manera continuada, així com en jornades específiques preparades per a potenciar i desenvolupar les habilitats del voluntariat.
Des del seu inici en Condemnats han participat centenars de voluntaris/as, que han sigut fonamentals en el desenvolupament dels nostres projectes.